Wachten op visite 2017

Geplaatst op door

WOV_FLY_DEF voorkant

Wachten op Visite

De voorstelling Wachten op Visite van Stichting DeDansDivisie is een voorstelling over eenzaamheid. De première van de voorstelling Wachten op Visite vond plaats op 1 december 2017 in  Stadsschouwburg De Harmonie.  

Na een oproep in de Leeuwarden Courant op 17 januari 2017, gezocht eenzame dansers, van DeDansDivisie voor deze voorstelling hadden zich maar liefst 30 deelnemers aangemeld. 19 mensen doen mee aan de voorstelling, allemaal mensen die met eenzaamheid te maken hebben, of hebben gehad. De jongste deelnemer is 18 jaar, de oudste 73 jaar. Driekwart jaar is er gewerkt met de spelers aan deze voorstelling. Een werkproces dat intensief, confronterend en vooral ook met veel humor was, en waaruit weer nieuwe sociale contacten onder de spelers zijn ontstaan.

Iemand die eenzaam is, spreekt hier liever niet over, of geeft dit niet graag toe. Met het ontwikkelen van de voorstelling Wachten op Visite, wil Stichting DeDansDivisie eenzaamheid op de kaart zetten en het onderwerp bespreekbaar maken. Aansluitend op de voorstelling vindt onder begeleiding van een professional een nagesprek plaats tussen de spelers en het publiek om ervaringen omtrent eenzaamheid uit te wisselen.Citaat: GGZ Friesland (Mind UP) na boeken voorstelling: “Met mooie muziek werden de toeschouwers ontroerd en opgevrolijkt. Er werd gelachen en gehuild, na afloop van de voorstelling ontstond een gesprek tussen de deelnemers en het publiek. Opvallend was hoeveel bezoekers mee konden praten over eenzaamheid. Misschien kwam de mooiste uitspraak wel van een van onze cliënten: “herstellen doe je niet zelf, maar samen”. Waarop een groot applaus volgde“.

Beeldmateriaal voorstelling.

 

 

Recensie Leeuwarden Courant 2 december 2017

Een verfrissende vorm om verbinding tot stand te brengen. Wachten op Visite

Afgelopen voorjaar stond er een advertentie in deze krant waarin eenzame dansers gezocht werden. Dertig mensen tussen de 20 en 73 meldden zich bij DeDansDivisie en choreografe Marlien Seinstra. Deze dansers wilden wel meewerken aan : een dansvoorstelling over eenzaamheid. Het project gaat de komende tijd op tournee langs zorg- en oudereninstellingen.

Het eerste beeld laat lege stoelen op het podium zien. Na enige tijd verschijnen de eerste dansers schuchter vanuit de coulissen. Ze houden bloempotten met geraniums vast. En waar de een zich achter de plant verschuilt, houdt de ander hem net zo stevig vast als een bang kind zijn knuffel.

Een van de danseressen vertelt vervolgens in het Fries over het keerpunt dat zo vele levens kenmerkt: dat punt met een leven ervoor en een leven erna. Het kan een overlijden zijn, een ontslag of een scheiding. ,,Der komt dochs nimmen mear op besite.”

In een volgende scène wordt een ‘Dansavond voor eenzame mensen’ uitgebeeld. De dansers laten met hun hele lijf en mimiek zien hoe verschrikkelijk lastig zo’n avond voor alle aanwezigen is. Hoe maak je contact? Hoe word je gezien? In de choreografie wordt getoond hoe men in zo’n geval de schijn probeert op de houden. Hoe men doet alsof men toch vrolijk en sterk is.

Qua dansachtergrond zie je natuurlijk de enorme verschillen tussen de dansers. Marlien Seinstra heeft deze choreografie zo gemaakt dat iedereen met enige danservaring mee kan komen. Het werk kenmerkt zich door veel herhalingen met reikende en strekkende armen en daaropvolgende contracties. Door de herhalingen wordt er een soort van trance opgeroepen.

I like to move it Alle dansers presenteren zich ondertussen ook nog met een oneliner: ,,Ik ben Wietze en ik houd van katten.” ,,Ik ben Muriel en ik ben alleen op mijn werk.” ,,Ik ben Riemer en ik mag er zijn.” Het geheel past perfect bij de door Peter Sijbenga uitgezochte en gemonteerde muziek. De apotheose op zorgt voor een swingende afsluiting.

Wachten op Visite is een indringende voorstelling over dat ieder mens gezien wil worden. Seinstra heeft met deze voorstelling een verfrissende vorm gevonden om verbinding tot stand te brengen, want dans is, zo blijkt maar weer, een verbindingsmiddel bij uitstek.

Wachten op Visite werd mede mogelijk gemaakt door:

logo's WOV